A ZRD vezeték nélküli rádiós detektor rendszer cégünk saját fejlesztésű burkolati járműérzékelője, mely az induktív hurokdetektoros járműérzékelés kiváltására, a gépjárművek által keltett aktív bejelentkezések figyelésére és kezelésére szolgál vezeték nélküli rádiós kommunikációs csatornán keresztüli adattovábbítással.

 

A rendszer felépítése, egységei:

Burkolati érzékelő (ZRD):

Az érzékelő egy a burkolatba épített külső hengerben van elhelyezve és feladata a gépjárművek által keltett térerősség elhangolásának érzékelése különböző mágneses anomáliák alapján. Ezek az érzékelők az egyes forgalmi sávokban magfúró segítségével a burkolatba fúrt hengeres „fészekben”, általában a forgalmi sáv közepére vannak elhelyezve és rögzítve.

A befogadó ház anyaga nagy teherbírású POM műanyag menetes polikarbonát fedéllel, így az érzékelő működését biztosító hosszú élettartamú akkumulátorok esetleges lemerülése esetén azok cserélhetőek, nincs szükség új érzékelő telepítésére.

Központi antenna (ZR antenna):

Az antenna feladata a burkolati járműérzékelők által érzékelt adatok felerősítése és a központi panelhez való eljuttatása. Ezt általában olyan helyre kell elhelyezni, amelyre minden burkolati érzékelő „rálát”.

A központi antennában foglal helyet a rádió adó-vevő modul, amelyet az RJ45 típusú csatlakozókkal szerelt UTP kábellel kell csatlakoztatni a központi panelhez.

Központi panel (ZRDKp):

A központi panel a forgalomirányító berendezésbe kerül telepítésre, feladata pedig, hogy a burkolati érzékelőktől kapott információkat feldolgozza és továbbítsa a forgalomirányító berendezés detektor bemenetére. A központi panel valamennyi forgalomirányító berendezésbe beépíthető, biztosítva a más gyártók berendezéseivel történő kompatibilitást.

 

Műszaki specifikációk

  Érzékelő egység Központi antenna Központi panel
névleges feszültség 3,6 V 5 V 5 V
névleges áramerősség 3,7 mA 45 mA 95 mA
max. feszültség 3,7 V 5,5 V 5,5 V
min. feszültség 3,1 V 4,7 V 4,7 V
max. áramerősség 40 mA 50 mA 105 mA
min. áramerősség 2,5 mA 25 mA 89 mA
AC/DC táplálás DC DC DC
soros adatkimenetek M-BUS ISM RS-232 RS-232
párhuzamos adatkimenetek - - Open Collector 20mA

Az érzékelő a telepes táplálás miatt csak meghatározott időnként kapcsolja be a rádiómodulját. Ilyenkor az üzemmódjának megfelelő (reset, éjszakai, nappali) adatcsomagot küld a központnak, amelyre választ vár.

A vezérlőberendezésben lévő központi panel egyidejűleg 16 db burkolati érzékelővel tud kapcsolatot tartani. A burkolati érzékelő és a központi antenna egység Wireless M-BUS 868 MHz-es frekvencián kommunikálnak egymással. A központi panelek csoportszámmal vannak ellátva.  Ez a megoldás megakadályozza az egymáshoz közeli csomópontok burkolati érzékelőinek „áthallását”.

A központ soros porton keresztül (Windows vagy LINUX) lehetőséget biztosít a szükséges beállítások elvégzésére és az adatok lekérdezésére.